ΟΙ ΩΜΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!

  ΟΙ ΩΜΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ   ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΩΝ  ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!

Για την σημαντικότητα της μάθησης της Ιστορίας μας  έχουμε πολλές φορές αναφερθεί και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια θα ήθελα να επισημάνω κάποια σημεία τα οποία είναι τόσο σημαντικά και για τον λόγο αυτό αποκρύπτονται, όπως και πολλά άλλα σημαντικά θέματα, από τον αδαή λαό και κυρίως από τους νέους μας που θα έπρεπε να μαθαίνουν από τα πρώτα σχολικά χρόνια τους.
 


 


 
Και μια και είναι λίγες μόλις ημέρες από την ημέρα της Εθνικής Επετείου της Μεγάλης Εθνεργεσίας να επισημάνω ότι ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ σε κανένα σχολικό βιβλίο δεν γίνεται αναφορά για τους συνεχείς αγώνες και τοπικές επαναστάσεις οι οποίες γίνονταν σχεδόν από τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της Πόλης στα χέρια των τουρανομογγόλων. Μας έχουν περάσει στην συνείδηση, πολλές γενιές τώρα, ότι οι Έλληνες με σκυμμένο κεφάλι υπέμεναν επί 400 χρόνια την οθωμανική κατοχή και κάποια στιγμή ήρθε η αναλαμπή ! Καθόλου όμως έτσι δεν ήταν αφού η ιστορική πραγματικότητα έχει να αναφέρει πάμπολλες τοπικές εξεγέρσεις των Ελλήνων, οι οποίοι άλλοτε μόνοι, άλλοτε με τους Ρώσους ή ακόμη και με την συνδρομή των Ενετών γίνονταν διάφορες τοπικής μορφής, εξεγέρσεις. 
 
Ναυμαχία Ναυπάκτου, 7 Οκτωβρίου 1571
 
Δέκα χρόνια μόλις μετά την πτώση της πόλης, ο Πέτρος Μπούας ξεσηκώνει την Αρκαδία και ο Μιχαήλ Ράλλης την Λακωνία. Η Μάνη, το Σούλι και τα Σφακιά με την δύναμη των όπλων, κατάφεραν να κρατήσουν την ανεξαρτησία τους.
 


 


 
Οι Κλέφτες και Αρματολοί είναι από εκείνους που ανένταχτοι έως το τέλος προκαλούσαν προβλήματα στους μογγόλους αλλά κρατούσαν και την φλόγα μιας μαζικής εξέγερσης πάντα αναμμένη! Το 1571 με την Ναυμαχία της Ναυπάκτου έχουμε την πρώτη ένωση των χριστιανικών λαών κατά των τουρανομογγολικών ορδών. Από το 1571 έως το 1667 στην Πελοπόννησο , το Γαλαξίδι, τα Σάλωνα και το Λιδορίκι , στην Ρούμελη στην Ήπειρο στην Λάρισα και τα Τρίκαλλα, υψώνονται τα λάβαρα της εξέγερσης. Και εδώ στα τελευταία ( Λάρισα και Τρίκαλα) θέλω να σταθώ.
 
φωτό
« Ήταν το 1611 όταν εκρήγνυται η επανάσταση του επισκόπου Λαρίσης και Τρίκκης( Τρικάλων) Διονύσου του αποκαλούμενου Σκυλοσόφου. Ο Διονύσιος είχε παυθεί από τον Επισκοπικό Θρόνο της Λάρισας, λόγω της ενασχόλησής του με τις απόκρυφες επιστήμες ( αστρολογία, μαντεία) οι οποίες κατά την άποψη της εκκλησίας ήταν « έργο του Σατανά» , εξ’ ού και το προσωνύμιο « Σκυλόσοφος»
 


 


 
. Με ενθάρρυνση  των Ενετών συγκροτεί σώμα από 800 οπλοφόρους κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Τούρκων και καταλαμβάνει τα Ιωάννινα. Ηττάται σε σύγκρουσή του με πολυπληθή τουρκαλβανικά στρατεύματα υπό τον Οσμάν πασά των Ιωαννίνων, και κρύβεται σε μια σπηλιά κάτω από τα επιβλητικά τείχη της πόλης, ακριβώς απέναντι από το νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων. Προδίδεται στους τούρκους από μια εβραία και βρίσκει τραγικό θάνατο, όταν οι τούρκοι τον παραδίδουν στους εβραίους των Ιωαννίνων, οι οποίοι τον γδέρνουν ζωντανό. Στην συνέχεια γεμίζουν το δέρμα του με άχυρο και το περιφέρουν από πόλη σε πόλη μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Το όνομά του μνημονευόταν αργότερα με τρόμο, λόγω των άγριων σφαγών των οπαδών του, από τους εβραίους των  Ιωαννίνων οι οποίοι ζήτησαν από τους τούρκους να παραδώσουν τους επαναστάτες σ’ αυτούς. Σύμφωνα με χρονικογράφο της εποχής :
 

 

  


 
« Το πονηρόν γένος ( των εβραίων) άλλους μεν ασούβλισε και ζωντανούς έψησεν, άλλους δε εις πυρκαϊάν κατέκαυσεν, άλλους δε από κρεάγρας ( χασάπικα τσιγκέλια) εκρέμασε, και προς άλλους άλλα σκληρότερα μετεχειρίσθη μαρτύρια, τα οποία να διηγηθώ κατά μέρος αποφεύγω, δια την βαρβαρότητα αυτών, έκαστος δε ημπορεί να κρίνη, μανθάνων μόνον ότι οι εβραίοι είχον προς τούτο πάσα εξουσίαν από του τούρκους, και ενθυμούμενος εις πόσην ήτον ικανοί να φθάσουν ωμότητα, και δια άριν προς τους κρατούντας και δια το προς ημάς άσπονδον μίσος των» .» ( Χρίστου Γούδη, « Η Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας- Από την πτώση στην ανεξαρτησία», σελ. 50-51.
 http://sxolianews.blogspot.gr

Ετικέτες:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ